22.12.2018

Дієта

Дієта зі зниженим вмістом гістаміну дозволяє знизити кількість цієї речовини, яка надходить до організму з продуктами, які стимулюють викид гістаміну, – гістамінолібераторами. Одночасне споживання більшої кількості декількох продуктів харчування, які містять або стимулюють викид гістаміну, може викликати особливо виражені симптоми гістамінової непереносимості та негативні симптоми.

Загальні рекомендаціїНеприпустимо вживати
Високий ризик
Припустимо вживати

Продукти, у виробництві яких використовуються методи ферментації або активності мікроорганізмів (алкоголь, продукти бродіння, продукти, які містять оцет, дріжджі, бактерії).

Швидкопсувні свіжі продукти з неясним терміном зберігання або перерваним ланцюжком охолодження.

Консервовані або готові напівфабрикати.

Продукти, які довго зберігали, а потім розігріли (особливо приготовані з риби, м'яса, грибів).

Страви з ресторанів, їдалень, закусочних та ін., часто погано переносяться з різних причин.

Слід надавати перевагу свіжим, необробленим продуктам.

Чим менше у продуктів термін зберігання, чим багатші продукти білком, тим нижче вміст в них гістаміну!

Непорушений ланцюжок охолодження від виробника до споживача. Швидкопсувні продукти не варто залишати без охолодження, навіть протягом декількох хвилин.

Залишки їжі необхідно охолодити та негайно заморозити.

Переважно швидке розморожування і негайне вживання продуктів.

М’ясо, яйця

М'ясні консерви, сушене, в'ялене, копчене, сирокопчене, мариноване різними способами м'ясо.

Шинка, бекон, м'ясо на кістці, стейки (особливо з кров'ю).

М'ясо, яке тривалий час зберігалось не відокремленим від кісток.

Майже всі ковбаси (салямі, ліверна та ін.)

Субпродукти, нутрощі (особливо печінка).

Свіже м'ясо без дати розфасовки, фарші, напівфабрикати ковбас.

Свіже м'ясо забитих не свійських тварин, оленина та ін.

Свіже м'ясо птиці, вівці, кози, м'ясо великої рогатої худоби, свинина. Обов'язково дивіться на упаковці дату розфасовки м'яса, котлет, філе, курячих ніжок, індички та ін.

Заморожене м'ясо найкраще піддавати швидкому розморожуванню.

М'ясо слід варити невеликими шматочками без спецій, які містять глутамат.

Курячі й перепелині яйця.

Риба й морепродукти

Консерви рибні, маринована, солона, сушена, копчена риба і морепродукти.

Деякі види риб (зокрема, сімейства скумбрії):

Тунець, макрель, оселедець, сардини, анчоуси, скумбрія.

Рибні соуси.

Молюски (мідії, омари, краби, креветки).

Свіжа риба і морепродукти з магазину або ресторану з неясним терміном зберігання.

Тільки свіжовиловлена риба (від рибалок або з рибного господарства).

Заморожена риба, нетривалого зберігання.

Розморозити швидко і негайно вжити.

Не можна повільно розморожувати в холодильнику.

Допустимі минтай, тріска, форель, сиг, окунь, пангасіус, при дотриманні умов розморожування.

Молочні продукти

Молочні продукти
Витриманий сир: твердий сир, напівтвердий сир, м'який сир.

Плавлений сир.

Всі види синього сиру, сири з пліснявою.

Сире молоко, йогурт, кефір, і інша продукція з кислого молока: сир, сметана, свіжий сир фета.

Свіжі молочні продукти: сире молоко від корови, пастеризоване молоко, вершкове масло, вершки, сироватка.

Моцарелла, сир маскарпоне, рікотта, козячий сир.

Пластівці, зернові кондитерські виробиПродукти, приготовані з використанням дріжджів й закваски для хлібобулочних виробів. Свіжі тістечка, або зберігалися з порушенням ланцюга охолодження.

Солод, ростки пшениці.

Консервована кукурудза.

Гречка неочищена.

Картопля, кукурудза, рис, будь-якого виду зерна в різних формах: гранули, пластівці, манна крупа, борошно з висівок, макаронні вироби, хлібобулочні вироби.
Овочі, гриби

Квашена капуста, шпинат, помідори (включаючи кетчуп, томатний сік, та ін.), баклажани, авокадо, оливки. Бобові (сочевиця, квасоля, соя, соєві продукти, такі як тофу). Мариновані овочі.

Гриби всіх видів.

Горох, оливки.Всі овочі, крім зазначених у лівій колонці, але свіжі або заморожені.
Фрукти, горіхи, насіння

Суниця, полуниця, малина, лимони, апельсини та інші цитрусові фрукти, банани, ананас, ківі, вишня, черешня, груша, папая, гуава.

Горіхи (особливо волоські горіхи, кеш’ю, арахіс.).

Уникайте вживання в їжу перестиглих і підгнилих частин фруктів.

Всі фрукти, крім тих, які вказані в лівій частині таблиці: наприклад, яблуко, персик, абрикос, диня, манго, хурма, лічі, ожина, чорниця, журавлина, смородина, чорна смородина, йошта (свіжі, заморожені або консервовані).

Кокосові горіхи і молоко, каштани.

Спеції, гідролізатори протеїнів

Оцет (особливо винний і бальзамічний).

Підсилювачі смаку.

(Глутамат натрію).

Бульйони.

Соєвий соус, гострі спеції.

 

Кухонна сіль, часник (свіжий або у вигляді порошку), кулінарні трави, м'які спеції.

Яблучний оцет.

Кулінарні трави свіжі або сушені.

Кукурудзяний і картопляний крохмаль.

СолодкеКакао, терте какао, коричневий і темний шоколад, кориця.Білий шоколад.Цукор, сироп агави, мед, стевія, джеми із прийнятних для вас фруктів.
НапоїАлкогольні напої, соєве молоко, енергетичні напої (містять теобромін), соки і газовані напої з несумісними інгредієнтами, чай з кропиви.Рисове молоко, вівсяне молоко, чистий спирт, чорний і зелений чай.Вода, трав'яні чаї, кава (помірно), натуральні соки і газовані напої з прийнятних для вас інгредієнтів, мигдальне молоко.

Важливо!

Через різний вміст гістаміну навіть в одному і тому ж продукті, при вживанні його в їжу, в одному випадку симптоми можуть проявитися, в іншому – ні.