Діагностика харчової непереносимості гістаміну
Поява одного або декількох симптомів харчової непереносимості гістаміну після прийому їжі є підставою підозрювати у себе непереносимість гістаміну. Детально ознайомившись з можливими симптомами харчової непереносимості гістаміну, спробуйте пройти спеціальний тест. Чим раніше вдасться виявити харчову непереносимість гістаміну, тим швидше можна провести корекцію харчування і почати замісну терапію.
Харчова непереносимість гістаміну може зустрічатися у пацієнтів з харчовою алергією, непереносимістю лактози, галактози та глютену (целіакію). У пацієнтів з іншими харчовими непереносимостями може проявлятися непереносимість гістаміну з відповідними симптомами, як загальний прояв недостатньої функції ентероцитів (спеціальних клітин в кишечнику). Часто ці захворювання схожі за своїми проявами.
Недостатність ферменту діаміноксідази (DAO) іноді визначають лабораторними методами. Однак не завжди кількісний аналіз відображає активність ферменту і може не відповідати вираженості симптомів низькою толерантністю до гістаміну.
Тест активності ферменту діаміноксидазу – Гістамін 50
Достовірним методом діагностики є шкірна проба з 0,1% розчином гістаміну. Збереження папули в місці шкірної проби (прік-тесту) розміром ≥5 мм протягом 50 хвилин, разом з характерними симптомами, є достовірним підтвердженням діагнозу харчової непереносимості гістаміну та є підставою призначення замісної терапії ферменту діаміноксидази (DAO).
Прояви харчової непереносимості гістаміну схожі з симптомами харчової алергії. Отримати консультацію алерголога в Києві можна в клініці сімейної та функціональної медицини «FxMed» – першій клініці функціональної медицини, що об’єднала кілька напрямків сімейну медицину, алергологію і функціональність, як основу профілактичної медицини.