Що таке харчова непереносимість?

Харчова непереносимість гістаміну (HIT – Histamine Intolerance) виникає при надлишку або недостатньої утилізації гістаміну організмом в наслідок дефіциту ферменту діаміноксидазу (DAO). Надмірність гістаміну впливає на всі органи та системи організму, викликаючи різноманітні специфічні симптоми, які нагадують харчову алергію – висип, свербіж, кропив'янка, нежить, бронхоспазм, а також різноманітні кишкові розлади, мігрень та ін.

Третина населення світу страждає від тієї чи іншою форми харчової непереносимості гістаміну: лактозної, фруктозної, глютенова. До 3% людей страждають вираженими симптомами непереносимості гістаміну (HIT).

Харчова непереносимість гістаміну викликається генетичним дефектом ферменту діаміноксидази (DAO), і може проявлятися у дітей в ранньому віці, виражаючись різними симптомами протягом усього життя.

Функціональна харчова непереносимість гістаміну пов'язана з порушеннями в шлунково-кишковому тракті, функціонуванням печінки, порушеннями гормонального фону, особливо у жінок, що призводить до зниження активності або недостатньої кількості ферменту діаміноксидази (DAO).

Гістамін – це природний медіатор, постійно присутній в організмі, який також може надходити в кишечник разом з продуктами харчування.  Гістамін є важливою речовиною, яку виробляє наш організм. Гістамін бере участь в захисної реакції імунної системи на чужорідні елементи, виступає фактором алергії, також забезпечує ряд інших важливих процесів в тому числі в центральній нервовій системі.

Гістамін виробляється при алергічних реакціях, впливаючи на специфічні рецептори і викликає відповідні клінічні прояви, такі як свербіж, кропив'янка, нежить і бронхоспазм.

Під час псевдоалергії немає імунологічної фази, однак надлишок гістаміну буде викликати симптоми, характерні для синдрому низької толерантності до гістаміну, зовні схожі на алергічні.

Гістамін в великій кількості міститься в алкогольних напоях (шампанське, червоне вино, коньяк), в продуктах бродіння (квас, кефір, пиво), в сирах, копченому м'ясі та ковбасах, в рибі та морепродуктах (особливо консервованих або які зберігаються в розсолі), в каві і какао, соєвих бобах, маринованих овочах, фруктах та ягодах (полуниця, банани, цитрусові, груші, ананаси).

Харчовою непереносимістю гістаміну можуть страждати також алергіки, в цьому випадку симптоми алергії стають важчими.

Важливо знати!

ДІАГНОСТИКА

Додаткові методи діагностики:
  • Визначення Ig.
  • Тест Гістамін-50.
  • Визначення активності ферменту діаміноксидази (DAO) в крові.
  • Тест на інші непереносимості до глютену, лактози, фруктози.

ЛІКУВАННЯ

up